7.3.2 Het oplossen van het monster

Als een oplosmiddel is gekozen, kan een oplossing van het monster in heet oplosmiddel worden aangemaakt. Figuur 7.1B geeft een voorbeeld van een geschikte opstelling.

Figuur 7.1B Een reflux-opstelling, geschikt voor het oplossen van het monster.

Kies rondbodemkolf van zodanige grootte dat het minder dan voor de helft zal zijn gevuld met oplosmiddel. Plaats de vaste stof in de erlenmeyer of kolf, voeg circa 75% van de benodigde vloeistof toe, voeg kooksteentjes toe (waarom?) plaats de koeler, en breng het mengsel aan de kook. Het verwarmen van het mengsel kan worden gedaan met een waterbad, oliebad of brander, maar tegenwoordig gebruikt men het meest een verwarmingsmantel.

Indien nog wat oplosmiddel moet worden toegevoegd dan kan dit via de koeler worden toegevoegd mits het geen licht ontvlambare vloeistof is. Als de hoeveelheid oplosmiddel die nodig is niet is gespecificeerd, plaats dan een deel van het monster in de kolf (bijvoorbeeld 1,0 g) en voeg afgemeten hoeveelheden toe via de koeler. Via de hoeveelheid nodig om de eerste hoeveelheid op te lossen kan je zo schatten wat de benodigde hoeveelheid is voor het totale monster. Merk je hierbij dat de kolf meer dan halfvol zal geraken als het totale monster moet worden opgelost, verwissel dan eerst de kolf voor een grotere kolf voordat je verder gaat! Als geen kolf verwisseling noodzakelijk is voeg dan de rest van het monster toe. Hiervoor moet je eerst de verwarmingsmantel uit schakelen en de verwarmingsmantel met de labolift naar beneden draaien. De koeler verwijder je, daarna kun je de rest van het monster toevoegen. Nadat het monster is toegevoegd kan de rest van het oplosmiddel worden toegevoegd.

Als alle monster ineens aan de kolf is toegevoegd, en daarna blijkt pas dat meer oplosmiddel nodig is dan er past in de kolf, moet alles worden overgebracht. Vaak leidt dit tot een knoeiboel en dus tot verlies van materiaal.

Houd in gedachten dat de stof mogelijk langzaam oplost in het kokende oplosmiddel. Daarnaast kunnen er natuurlijk ook “onoplosbare” onzuiverheden aanwezig zijn in je monster.

vorige pagina volgende pagina

   
     
home
Deze website is gemaakt door Oxbo

Scheidingsmethoden in de organische chemie